Femme-beat DJ School kommer till London

Publicerad 05 november 2014

Den 13-15 november pågår den nordiska musikfestivalen JA JA JA i London och vi är så himla peppade på att få vara en del av den! Tillsammans med Svenska Institutet driver vi projektet Femme-Beat DJ School där vi håller workshops runtom i världen för tjejer som vill lära sig spela skivor och bli DJ:s.

Ungefär lika många killar som tjejer besöker klubbar idag, men när det kommer till vilka som väljer musiken som spelas är det inte lika välbalanserat. Eftersom musiken är en så viktig del i upplevelsen på klubben är det viktigt att makten över DJ-båset fördelas mer jämlikt. För fyra år sedan startades Rättviseförmedlingen med just en efterlysning efter DJ:s som inte var killar och fick fram en lista på över 200 namn.

Genom att hitta förebilder runt om i världen vill vi skapa bestående nätverk och utgår ifrån talesättet ”If you can see it you can be it” vilket är precis vad Femme Beat handlar om – att hjälpa unga kvinnor komma närmare de arenor de vill verka på.

I våras åkte vi till Istanbul och vi är jätteglada att Svenska ambassaden i London har bjudit in oss till JA JA JA-festivalen där vi inte bara kommer att hålla vår workshop tillsammans med de övergrymma DJ:sen DJ Casita och Julia Pugsi utan vi kommer även hålla en föreläsning om vad alla vi 70 000 rättviseförmedlare pysslar med ( = gör samhället bättre på ett konkret sätt genom att synliggöra och motbevisa argumentet ”Dom finns inte”).

Vi är riktigt malliga över att Svenska Institutet – som ju är myndigheten som marknadsför Sverige i världen – vill lyfta upp oss som ett gott exempel! Cheers!